اصول حسابداری چیست؟ + مزایای یادگیری آن【آپدیت 1403】✅
اصول حسابداری چیست؟ اصول حسابداری مانند هر علم دیگری مورد توجه قرار میگیرد. حسابداری علمی پیچیده با اصولی خاص است که اگر حسابدار به این اصول پایبند باشد میتواند کلیه حسابها و صورت های مالی را با دقت بالا و بدون خطا انجام دهد. پیروی از این مقررات نیاز به یادگیری آنها دارد پس شما باید ابتدا اطلاعات خود را در این حوزه افزایش دهید. استانداردهای حسابداری با اهداف خاصی طراحی شدهاند و کمک کردهاند تا گزارشهای مالی به درستی ثبت و قابل مقایسه و فهم باشند. برای تهیه و ثبت اطلاعات مالی اصول حسابداری نقشه راه است که نحوه اندازهگیری و تعیین سود را مشخص میکند. برای آشنایی بیشتر با این اصول بهتر است تا انتهای متن در مجله حسابدارا ما را همراهی کنید.
استانداردهای حسابداری 1403
استانداردهای حسابداری 1403 یک دسته از قواعد و راهنمایی هایی هستند که به منظور افزایش دقت در گزارش های مالی یک ارگان یا شرکت و اداره مورد استفاده قرار میگیرد. این استانداردهای حسابداری این امکان را به افراد می دهد تا گزارشات مالی را بصورت صحیح و قابل قبول تجزیه تحلیل و تفسیر کنند که شما با یک دانلود ساده می توانید تمامی این استانداردها را به صورت لیست آماده در اختیار داشته باشید.
حسابداری بر ۴ اصل مهم پایهگذاری شده که علاقهمندان باید تمام محاسبات را طبق این ۴ اصل پیش ببرند. در زیر به صورت مجزا به این ۴ اصل مهم می پردازیم؛
اصل افشا: در این اصل از حسابداری تمام رویدادهای و وقایع مالی مربوط به کار به طور کامل بازگو میشوند تا بتوان در سیستم آنها را ثبت کرد. افشا در واقع همان اطلاعات در رابطه با وقایع مالی هستند که میتوان به کمک آنها گزارشهای مالی تهیه و برای تصمیمگیری ذینفع از آنها استفاده کرد. این اطلاعات افشا میتوانند به صورت گزارشهای کلی باشند که در متن صورتهای مالی به صورت یادداشتهای توضیحی قرار میگیرند و همیشه در دسترس هستند. اصل افشا کامل اطلاعات در حسابداری به معنی افشای هر چیزی نیست و تنها به اطلاعات مربوط میشود. این اصل از حسابداری هم هزینه مختص به خود را دارد.
اصل بهای تمام شده: برای ثبت مبادلات حسابداری در دفاتر نیاز است که شما به اصل بهای تمام شده پایبند باشید چون این مبادلات و محاسبات باید طبق تاریخ وقوع بهای تمام شده ثبت شوند. برای محاسبه بهای تمام شده هر گونه خدمات و محصولات نیاز به حسابداری بهای تمام شده است. بهای تمام شده در واقع همان هزینههای مستقیمی است که صرف تولید کالا یا ارائه خدمات میشود. منعکس کردن تمام داراییهای واحد تجاری طبق تاریخ آنها در ترازنامه پایان سال در واقعا همان اصل بهای تمام شده آنها را نشان میدهد.
اصل تحقق درآمد: اصل دیگری که در حسابداری مورد توجه قرار میگیرد اصل تحقق درآمد است. این بدین معنی است که درآمد زمانی که کسب میشود باید ثبت گردد تا شما در پایان سال به طور کلی به تمام سود خود دسترسی داشته باشید و بتوانید آن را محاسبه کنید. این قانون بیشتر با هدف اندازهگیری درآمد و شناخت آن است و به بررسی موضوعاتی متکی و پیرامون درآمد میپردازد. شما برای پیروی از این اصل نیاز به ۳ شرط مهم دارید که اولین آن این است که درآمد شما قابلیت وصول کردن به صورت معقول و مطمئن را داشته باشد.
بدون این که شما بتوانید تمام عملیاتهای مربوط به تحصیل درآمد را تکمیل کرده باشید. شرط سومی که در اصل تحقق درآمد مهم است قابل اندازهگیری بودن مبلغ درآمد است. برای اینکه بتوانید درآمد را شناسایی کنید ۵ روش مهم و کاربردی معرفی میشود. در روش فروش باید ابتدا درآمد را در مقطع فروش به ثبت برسانید.
شما زمانی میتوانید از روش وصول کردن درآمد استفاده کنید که دریافت وجه نامطمئن باشد؛ بدین ترتیب فروشنده باید برای ثبت درآمد کمی منتظر بماند. روش اقساطی را میتوان برای فروشهای اقساطی مورد استفاده قرار داد. روش تکمیل کار کاربرد زیادی برای کارها و خدمات دارد. روش درصد تکمیل کار برای کارها و خدمات بلندمدت استفاده میشود.
مطلب پیشنهادی: بهترین آموزشگاه حسابداری در ایران
اصل مقابله هزینهها و درآمدها: چهارمین اصلی که در حسابداری به آن توجه ویژهای می شود اصل مقابله هزینهها و درآمدها است. طبق این اصل حسابداری باید هزینههایی که برای کسب درآمد صرف شده را به حسابی منظور کند که درآمد در آن تحصیل گردیده است. در این روش سود هر دوره طبق هزینههای آن مشخص میشود و این کمک میکند تا تداخلی در محاسبات ایجاد نگردد. شما باید درآمد و سود را در دورهای که تحقق پیدا میکنند شناسایی و ثبت کنید.
در کنار درآمد هزینههای متحمل شده برای کسب درآمد هم باید در همان دوره شناسایی و درج شوند. برای شناخت هزینهها مبانی زیادی وجود دارد. ارتباط مستقیمی که به عنوان علت و معلول بین درآمد و هزینه وجود دارد جز مبانی مهم برای شناخت هزینهها است. از دیگر مبانی برای شناخت هزینهها میتوان به هزینه بدون منافع جاری و اتی اشاره کرد.
اهمیت یادگیری اصول حسابداری
یادگیری اصول حسابداری اهمیت زیادی دارد چون اگر حسابدار نتواند طبق اصول کار خود را انجام دهد تمام محاسبات با درصد خطای بالایی روبرو خواهند شد. به کمک این اصول میتوانید محاسبات مالی را به صورت دورهای انجام دهید و گزارشهای مالی را در اختیار مدیریت بگذارید. داشتن صورتهای مالی دقیق در امور حسابداری اهمیت زیادی دارد و تنها با یادگیری اصول مهم این علم بدست میآید. تنظیم صورتهای مالی بر اساس اصول یا استانداردهای حسابداری است به همین دلیل نیاز یه آموزش و یادگیری دقیق دارد.
مفروضات یا همان فرضیههای موجود در حسابداری اصل و اساس شکلگیری حسابداری هستند که با اصول همراه و عملی میشوند. به طور کلی اصول حسابداری این گونه تعریف میشود: قواعد و قوانینی که بر عملیات مالی، اندازهگیری درامد و هزینه و رویدادهای مالی حاکم است. برای ثبت و گزارشگیری مالی این اصول نقش موثری را ایفا میکنند. اگر اصول حسابداری را آموزش ندیده باشید به هیچ وجه نمیتوانید علم حسابداری را یاد بگیرید چون این دو مکمل هم هستند.
برای حسابداران مبتدی و حرفهای فراگیری این اصول کاملا ضروری است و همه باید دورههای آن را پشت سر بگذارند. ما در ادامه این مقاله سعی کردیم تا شما را با اهمیت یادگیری این اصول بیشتر آشنا کنیم. هدف اصلی آموزش این اصول در واقع ارتباط برقرار کردن با اطلاعات اقتصادی است که زبان این علم برای شما قابل فهم شود و بتوانید در این حرفه پیشرفتهای خوبی را کسب کنید. با تسلط به این اصول است که میتوانید تسلط خوبی بر امور مالی هر مجموعه داشته باشید.
با شناخت و آموزش اصول حسابداری افراد میتوانند تجربه کافی در زمینه تحلیل و ثبت امور مالی را کسب کنند. اهمیت یادگیری اصول به این دلیل است که زبان علم حسابداری برای شما گنگ نخواهد بود و میتوانید محاسبات را به صورت کاملا دقیق و بدون خطا انجام دهید. تمام کسبوکارها برای شروع فعالیت اقتصادی خود به صورتهای دقیق مالی نیاز دارند که این صورتها فقط با دانستن اصول حسابداری تهیه و تنظیم می شوند.
قوانین و اصول یاد داشته دروازه ورود به علم حسابداری هستند و بدون آنها شما نمیتوانید درک درستی از این علم پیچیده داشته باشید. عملیاتهای مالی بر اساس همین اصول و قواعد اندازهگیری میشود. این همان چراغ و نقشه راهی است که هر حسابدار به آن نیاز دارد. برای اندازهگیری سود و هزینهها نیاز به چنین اصولی دارید. هر کدام از این اصول خود قواعدی دارند که شما ملزم به رعایت آنها هستید. استاندارد بودن این اصول طبق چهارچوبی است که امروزه در بیشتر کشورها به آن توجه میشود.
برای شفافیت اطلاعات شرکتها نیاز است که حسابدار تمام دورههای آموزشی را پشت سر گذاشته باشد و با تمام اصول آشنا باشد. با یادگیری این قوانین سرعت گزارشگیری و محاسبات دو چندان خواهد شد. برای انجام امور مالی این اصول کمک زیادی به حسابداران می کنند و راه محاسبات را کوتاهتر میکنند. شرکت هایی که طبق این قوانین کار حسابداری خود را پیش میبرند همیشه موفقتر هستند. تکیه و اعتماد به این اصول رمز موفقیت آن ها خواهد بود.
معرفی مفروضات در علم حسابداری
در کنار اصول حسابداری شما در علم حسابداری شاهد یک سری مفروضات هستید که به کمک آنها میتوانید صورتهای مالی را با دقت بیشتری تهیه و تنظیم کنید. منبع و منشا تمام صورتهای مالی مفروضات هستند که باید به درستی مورد بررسی قرار بگیرند. آشنایی با این مفروضات در علم حسابداری اهمیت زیادی دارد به همین دلیل در اینجا با ۵ مورد از آنها آشنا میشویم:
فرض عینیت: در این فرض حسابدار یاد میگیرد که برای ثبت گزارشهای مالی از اطلاعات و دادههای واقعی و عینی استفاده کند. این فرضیه بر این باور است که نباید به اطلاعات ذهنی اعتماد و تکیه کرد. تمام گزارشات ثبت شده در دفتر مالی طبق همین اصول و دادهها است که مطمئن و قابل استناد هستند. با این فرض درصد خطا در علم حسابداری به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند.
فرض هزینه: دومین فرضی که در حسابداری به آن توجه میشود فرض هزینه است که در مقابل اصل درآمد قرار میگیرد. این فرض زمانی شکل میگیرد که مجموعه تجاری خدمات یا محصولی را دریافت میکند و باید هزینهای بابت آن پرداخت کند. مهم نیست که شما این صورت حساب را چه زمانی پرداخت کردید در سیستم حسابداری کل هزینه در تایم دقیق خود ثبت میشود تا همیشه در دسترس شما باشد.
فرض تداوم فعالیت: سومین فرض در علم حسابداری بنام تداوم فعالیت معرفی میشود که در آن فرض بر این است که کسبوکار قرار لست برای مدت طولانی فعالیت کند و پابرجا بماند. زمانی که نتایج عدم تداوم فعالیت در نظر گرفته میشود این اصل بیشترین کارایی را خواهد داشت. در صورتی که واحد تجاری به فعالیت خود ادامه ندهد داراییهای مجموعه ارزش فروش مجدد نخواهند داشت. به همین دلیل است که در این فرضیه نحوه ارزشگذاری داراییها با پیچیدگی زیادی روبرو است. اگر کسبوکار نتواند فعالیت خود را ادامه دهد شما نمیتوانید داراییهای اولیه آن را به فروش برسانید.
فرض تفکیک شخصیت: در این فرضیه صاحبان کسبوکار و شخصیت آنها به طور جداگانه مورد بررسی قرار میگیرد. به همین دلیل است که تمام واحدهای تجاری یا اقتصادی به عنوان یک شخصیت مستقل از صاحبان خودروهای در نظر گرفته میشوند. در این فرضیه شراکت معنا و مفهوم و شخصیت مختص به خود را دارد. به کمک این فرضیه میتوان کسبوکارها را به راحتی تعریف و از یکدیگر متمایز کرد. برای هر حرفهای میتوان یک شخصیت مجزا را در نظر گرفت.
فرض واحد اندازهگیری: در این فرضیه واحد اندازهگیری هر کسبوکاری پول رایج همان واحد تجاری است. در ایران این واحد تجاری ریال است به همین دلیل درآمد و هزینه بر همین واحد محاسبه و در سیستم حسابداری به ثبت میرسد. در این فرضیه شرایطی چون میزان تورم و قدرت خرید و کم شدن قیمتها مورد توجه قرار میگیرد. تورم میتواند قیمتها را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد و با نوسانهای شدید روبرو کند.
مطلب پیشنهادی: بهترین پکیج آموزش حسابداری
مزایای یادگیری و استفاده از اصول حسابداری
یادگیری و استفاده از اصول حسابداری مزیتهای خاص خود را دارد و باعث شده تا حسابداران بتوانند صورتهای مالی دقیقی را تهیه و تنظیم کنند. زیربنای تمام گزارشهای مالی بر پایه همین اصول اساسی و مهم است. از مزیتهای اجرای این اصول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابل انعطاف هستند: منعطف بودن اصول و قوانین حسابداری یک مزیت مهم است که باعث شده تا حسابدار بتواند به نحو احسن کار خود را انجام دهد. به همین دلیل است که شما میتوانید برای تمام مشاغل خرد و کلان و موسسات کوچک و بزرگ از این سیستم حسابداری استفاده کنید. انعطافپذیری بالا سبب شده تا اصول برای همه قابل فهم و درک باشند به همین دلیل شرکتها میتوانند صورتهای مالی خود را به کمک آن محاسبه کنند.
- حسابرسی را سادهتر میکند: سادهتر کردن حسابرسی به کمک اصول حسابداری یک مزیت مهم محسوب میشود. برای سادهسازی روند حسابرسی نیاز است که شما اصول حسابداری را به خوبی رعایت کنید. حسابرسان با یادگیری این اصول میتوانند به بررسی و تطبیق صورتهای مالی بپردازند.
- قابلیت مقایسه دارد: در صورتی که شما به اصول حسابداری پایبند باشید چون به درستی آنها را رعایت کنید میتوانید سیستم حسابداری خود را با شرکتهای دیگر هم مقایسه کنسر. این امکان مقایسه مهمترین مزیت است که کمک میکند تا شما وضعیت خود را با دیگر رقبا مورد سنجش قرار دهید. برای رشد و پیشرفت شما به رعایت چنین اصولی نیاز دارید.
- پرهیز از عملکرد سلیقهای: با رعایت اصول حسابداری سیستم مدیریتی و مالی شما به صورت کاملا قانونی و استاندارد پیش خواهد رفت و سلیقه دیگران در آن نقشی نخواهد داشت.
- یکنواخت کردن نظام حسابداری: وقتی اصول حسابداری را رعایت میکنید کم کم نطام حسابداری شما یکنواخت خواهد شد.
- ایجاد دستورالعمل روشن و مشخص: با رعایت اصول حسابداری شما میتوانید به دستورالعملهای مشخصی دست پیدا کنید.
- قابل استفاده بودن نتایج حسابداری برای همه : یادگیری و استفاده از اصول حسابداری کمک میکند تا نتایج بدست آمده برای همه قابل فهم و استفاده باشد.
- قابلیت بررسی در دورههای مختلف مالی: با رعایت این اصول میتوانید صورت حساب دورههای مختلف را محاسبه کنید.
کلام آخر
هر علمی مقررات مختص به خود را دارد که علم حسابداری هم از این قائله مستثنی نیست. آشنایی با اصول حسابداری و مفروضات محیطی کمک میکند تا شما بتوانید گزارشات مالی دقیق و قابل اطمینانی را ارائه کنید. این اصول خود بخشهای مختلفی دارند که شما باید در پروسه حسابداری از آنها استفاده کنید. جای دادن این اصول و قواعد در سیستم حسابداری کمک میکند تا گزارشات و صورتهای مالی با دقت بالا تهیه شوند. هدف اصلی رعایت اصول و مفروضات یکپارچهسازی علم حسابداری است. تمام اصول ذکر شده مزایا و معایب خاص خود را دارند که شما میتوانید با رعایت اصول از مزیتهای آنها نهایت استفاده را ببرید.