سامانه مودیان و شرکت های معتمد در آن【آپدیت1402】✅
سامانه مودیان یک سیستم آنلاین برای پرداخت مالیات است که افراد حقیقی می توانند به راحتی از آن استفاده کنند. امروزه تمام کسب و کارها مشمول مالیات می شوند و باید در این سامانه جامع و کامل ثبت نام کنند. مودیان سامانه ای آشنا برای تمام فعالان اقتصادی است که می توانند با ثبت نام در آن از تمام امکانات موجود در سامانه استفاده کنند. این سیستم اینترنتی بوده و به شما امکان می دهد تا صورت حساب های خود را به صورت الکترونیکی ارسال و پرداخت کنید. پایانه های فروشگاهی میتوانند به راحتی به این سامانه متصل شوند. تمام مشاغل صنفی و غیر صنفی به این سیستم مالیاتی نیاز دارند تا به کمک آن درخواست های مالی خود را ارسال کنند. اگر اطلاعات کافی از این سامانه ندارید بهتر است تا انتهای متن همراه ما باشید.
آشنایی با سامانه مودیان
سامانه مودیان به عنوان یک سامانه آنلاین معرفی می شود که به سازمان امور مالیاتی تعلق دارد و با پیشرفت تکنولوژی این سیستم هم کار خود را به صورت اینترنتی آغاز کرده است. این سامانه بخش های مختلفی دارد که شما می توانید از طریق منو به تمام بخش ها دسترسی داشته باشید و نیاز خود را برطرف سازید. سامانه به مشمولان نظام مالیاتی کارپوشه اختصاص می دهد تا بتوانند اطلاعات را بین سازمان مالیاتی و مودی منتقل کنند. صورت حساب های الکترونیکی به کمک همین سامانه و به صورت آنلاین ارسال می شوند. مالیات فروشندگان بر اساس فاکتورهای خریدی که در سامانه بارگذاری می کنند مشخص می شود. در این شرایط خریدار باید فاکتور مربوطه را تأیید کند که این کاملا ضروری است.
استفاده از این سامانه مزیت های زیادی دارد و باعث شده تا فساد مالی تا حد زیادی کاهش پیدا کند. جمع آوری اطلاعات دقیق مشمولان نظام مالی مانع از فرار آنها از مالیات شده و آنها را متعهد به پرداخت مالیات کرده است. هدف اصلی از طراحی این سامانه یکپارچه سازی و جمع آوری اطلاعات مودیان مالیاتی است. در این شرایط صاحبان کسب و کار موظف به پرداخت مالیات می شوند چون نمی توانند بر خلاف آن عمل کنند. این سامانه قوانین و مقررات مختص به خود را دارد و برای اجرای این قوانین همیشه فراخوان های مشخصی داده می شود. در هر تاریخ گروهی از مشمولان شرکت می کنند و طبق قانون سامانه باید مالیات خود را پرداخت کنند.
مودی باید بتواند به راحتی به سامانه متصل شود و صورتحساب خود را در کمترین زمان ارسال کند. برای ثبت نام در سامانه شما باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید و اطلاعات شخصی خود را به درستی وارد کنید. وظیفه اصلی تمام صاحبان مشاغل است که در اسرع وقت در سامانه ثبت نام کنند. برای دریافت گزارشهای های الکترونیکی مودیان این سامانه بهترین گزینه است که سرعت بالایی هم دارد. چون سامانه تحت مدیریت سازمان امور مالیاتی کشور است کسی نمی تواند در آن تخلفی را مرتکب شود و همه باید طبق قانون مالیات خود را پرداخت کنند. با این کارپوشه مودیان می توانند با سازمان به راحتی ارتباط بگیرند. تمام اشخاص حقیقی و حقوقی ثبت نام کرده در سامانه موظف به پرداخت صورت حساب مالی هستند.
معرفی شرکت های معتمد در سامانه مودیان
سامانه مودیان از شرکت های مختلفی تشکیل شده که هر کدام عملکرد مختص به خود را دارند. صاحب اصلی این شرکت ها همان اشخاص حقوقی هستند که که سازمان امور مالیاتی آنها را تأیید کرده است. این افراد باید آموزش های لازم را در اختیار مودیان قرار دهند تا آنها بتوانند به کمک تجهیزات صورت حساب های الکترونیکی را برای سازمان ارسال کنند. در واقع شرکت ها واسطه بین سازمان و مودی هستند. شرکت های معتمد وظیفه دارند تا صورتحساب الکترونیکی را صادر کنند. ثبت معاملات در سامانه مؤدیان و توسط شرکت های معتمد صورت می گیرد. ارائه مشاوره های فنی و دریافت استعلام از سامانه زیر نظر همین اشخاص حقوقی انجام می شود. شرکت های معتمد سه نوع هستند که در زیر آنها را معرفی می کنیم:
- شرکت های معتمد نوع اول: این شرکت ها مسئولیت خاصی را به عهده گرفته اند و باید به درستی به وظایف خود عمل کنند. راه اندازی پایانه های فروشگاهی اصلی ترین وظیفه این شرکت ها است. آموزش استفاده از پایانه و حافظه مالیاتی را در اختیار مودیان قرار می دهند تا آنها هم بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
- شرکتهای معتمد نوع دوم: شرکت های نوع دوم با وظایفی خاص در این سازمان شرکت می کنند. آنها وظیفه دارند تا حقوق و تکالیف مودی را آموزش دهند تا مودی بتواند به راحتی از سیستم استفاده کند. صدور صورتحساب الکترونیکی قوانین مختص به خود را دارد که شرکت های معتمد نوع دوم به خوبی آن را آموزش می دهند. شرکت بر تکالیف و قوانین مودیان تسلط کامل دارد تا از قوانین سرپیچی نکنند. اشخاص حقوقی که این شرکت ها را اداره می کنند تخصص و دانش کافی در این حوزه را دارند.
- شرکت های معتمد نوع سوم: وظیفه این شرکت ها محدودتر است و نیازی نیست که مدام قوانین مربوط به پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را به افراد گوشزد کنند. مسئولیت اصلی آنها تهیه صورت های مالی است و باید آن را در موعد مقرر در اختیار سازمان قرار دهند تا بررسی های لازم انجام شود. حسابرسی مالی وظیفه دیگر شرکت های معتمد نوع سوم است که باید این حسابرسی به صورت کاملا دقیق انجام شود. مشاوره فنی و غیر عملیاتی از دیگر وظایف این شرکت ها است که به خوبی آن را انجام می دهند. اشخاص حقوقی با مشاوره مالیاتی مسیر را برای مودیان همواره می سازند.
مراحل ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی
برای ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی نیاز است که شما فرم های مختلفی را پر کنید و مراحلی را پشت سر بگذارید:
مرحله اول: ثبت نام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده: در اولین مرحله شما باید برای مودیان پرونده مالیاتی تشکیل دهید. ثبت نام در نظام مالیاتی مالیاتی تشکیل این پرونده اولین کاری است که مودی باید انجام دهد. لینک سایت در اختیار شما قرار می گیرد که به کمک آن می توانید به راحتی وارد سامانه شوید در این شرایط باید خود را برای مرحله دوم ثبت نام آماده کنید که نیاز به دقت و توجه بیشتری دارد.
مرحله دوم: دریافت گواهی امضای الکترونیک: در مرحله دوم باید گواهی امضای الکترونیک را دریافت کنید. برای دریافت این گواهی باید وارد سایت شوید و روی درخواست صدور گواهی کلیک کنید. در این شرایط نیاز است تا ثبت نام و احراز هویت خود را تکمیل کنید. اگر مراحل ثبت نام را به درستی سپری کرده باشید کد رهگیری برای شما ارسال می شود که باید به دفاتر پیشخوان مراجعه و گواهی را دریافت کنید. توکن امضای الکترونیک به فلش مموری شبیه است و اطلاعات خاصی درون خود دارد.
مرحله سوم: دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی: در مرحله سوم از ثبت نام شما باید شناسه یکتای حافظه مالیاتی را دریافت کنید. پس از دریافت کلید عمومی از سامانه حالا نوبت دریافت شناسه است. سازمان برای افرادی که در سامانه ثبت نام می کنند و پرونده مالیاتی دارند کارپوشه ایجاد می کند تا بتوانند اسناد و مدارک ارسالی آنها را مشاهده کند. برای ورود به کارپوشه خود باید وارد درگاه ملی خدمات مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir شوید. در سمت راست کارپوشه شناسه یکتا قرار دارد که شما روی آن کلیک می کنید و می توانید از این طریق فایل های مربوط به صورتحساب و… را برای سازمان ارسال کنید.
مرحله آخر: دریافت شناسه کالا و خدمات: سازمان امور مالیاتی به تمام کالا و خدمات کدهایی را اختصاص داده که شما می توانید در سامانه به آنها دسترسی داشته باشید. شناسه کالا و خدمات به دو دسته زیر تقسیم می شود:
- شناسه عمومی کالا و خدمات
- شناسه خصوصی کالا و خدمات
قانونی که برای شناسه های خصوصی و عمومی در نظر گرفته شده یکسان نیست و قانون اجازه می دهد تا مودیان از شناسه عمومی کالا استفاده کنند. شناسه عمومی فقط به کالاها و خدمات تعلق می گیرد. لیستی در اختیار شما قرار می گیرد که باید در این لیست کالا و خدمات خود را مشاهده کنید. اگر شناسه کالا و خدمات شما در لیست وجود داشته باشد می توانید بقیه مراحل ثبت نام را پشت سر بگذارید. برای دریافت لیست و شناسه باید به نشانی www.stuffid.tax.gov.ir مراجعه کنید.
نحوه ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان
هدف اصلی از طراحی سامانه مودیان ارسال صورتحساب الکترونیکی است که در این شرایط صاحبان کسب و کار موظف می شوند تا در موعد مقرر مالیات خود را پرداخت کنند چون نام آنها در سامانه ثبت شده است. برای ارسال صورتحساب به سامانه باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید. مهمترین عملیاتی که باید آموزش ببینید همین است.
سازمان مالیاتی ۳ روش را برای ارسال صورتحساب معرفی می کند:
- ارسال مستقیم توسط مؤدی (از طریق نرم افزار حسابداری): اولین روش برای ارسال صورتحساب الکترونیکی ارسال از طریق نرم افزار حسابداری است. سازمان برای رفاه حال مودیان شرایط ارسال مستقیم صورتحساب را فراهم کرده است. در این شرایط آنها می توانند از طریق نرم افزار و به راحتی صورتحساب خود را ارسال کنند.
- ارسال توسط شرکت های معتمد: شرکت های معتمد که به کمک اشخاص حقوقی کنترل می شوند وظیفه دارند تا کار ارسال صورتحساب الکترونیکی را انجام دهند. آنها بین مودی و سازمان واسطه قرار می گیرند تا اسناد و مدارک مربوطه سریع تر به دست سازمان برسد.
- ارسال توسط سامانه های دولتی: سامانه های دولتی در ارسال صورتحساب الکترونیکی نقش موثری دارند. این سامانه همیشه در دسترس بوده و شما می توانید به راحتی از آن استفاده کنید.
هر شرکت نرم افزار مختص به خود را دارد که شما می توانید با نصب نرم افزار به راحتی از آن استفاده کنید. طراحی سامانه مودیان باعث شده تا افراد بدون مراجعه حضوری مالیات های خود را پرداخت کنند. تمام روش هایی که برای ارسال صورتحساب الکترونیکی معرفی می شوند مجوزهای قانونی را دارند. تمام روش ها سرعت لازم را دارند و شما می توانید با اطمینان از آنها به راحتی کار خود را انجام دهید.
فواید طراحی سامانه مودیان
طراحی سامانه مودیان فواید زیادی برای کاربران دارد. پیشرفت و توسعه این سامانه باعث شد تا سیستم تشخیص مالیات به بهترین شکل ممکن کار خود را انجام دهد و افرادی که باید مالیات پرداخت کنند به راحتی شناسایی شوند. این سامانه عملکردی یکپارچه و کاملا منظم دارد و به صورت قانونی کار خود را انجام می دهد. میزان مالیات بر اساس کسب و کار مشخص و به افراد اعلام می شود. به کمک این سامانه دیگر کسی نمی تواند از پرداخت مالیات خودداری کند. برای افزایش درآمد منابع مالیاتی در کوتاه مدت این سامانه بهترین گزینه است. مهمترین فایده این سیستم جمع آوری مالیات و کسب درآمد برای دولت است چون قبل از این شرایط به این خوبی پیش نمی رفته است.
امکان ثبت اطلاعات بدون محدودیت زمانی و مکانی در این سامانه وجود دارد و این میتواند مهمترین فایده طراحی و استفاده از این سیستم باشد. به کمک این سامانه می توانید اطلاعات را به صورت نامحدود ارسال کنید. صورتحساب الکترونیکی جز مهمترین اطلاعات بوده که به صورت ماهانه و سالانه از طریق سامانه برای سازمان مالیاتی ارسال می شود. می توانید اطلاعات مالی و غیرمالی مالی را با هم ترکیب کرده و نظم و ارتباط خاصی بین آنها ایجاد کنید. امکان گزارشگیری به صورت کاملا متنوع از اطلاعات مودیان وجود دارد و به جمع آوری و پردازش داده ها پرداخت و آن ها را به صورت یکپارچه به کار گرفت. فواید زیادی که سامانه مودیان دارد باعث شده تا کسب و کارها از آن استقبال زیادی کنند.
مزایای استفاده از سامانه مودیان برای پایانههای فروشگاهی
استفاده از سامانه مودیان برای پایانههای فروشگاهی مزایای زیادی دارد. اولین و مهمترین مزیت استفاده از سامانه ارسال صورتحساب الکترونیکی به سازمان است که در این شرایط دیگر نیازی نیست تا شما حضوری این کار را انجام دهید. به جای اینکه مودیان صورتحساب را به صورت فصلی ارائه کنند به صورت لحظه ای آن را ارسال می کنند. از دیگر مزیتها می توان به صرفه جویی در زمان و هزینه ها اشاره کرد. روند مدیریت صورت حساب ها با این کار تسریع خواهد شد.
صاحبان کسب و کار در این شرایط باید مالیات خود را پرداخت کنند و کسی نمی تواند خود را از پرداخت معاف کند. خرده فروشی ها به صورت مستقیم با مصرف کننده نهایی در ارتباط هستند و به کمک این سامانه می توانند کارهای مالیاتی خود را انجام دهند. از دیگر مزیت ها می توان به ثبت اطلاعات دقیق فروشگاه ها اشاره کرد. فعالیت در این سیستم محدودیت زمانی و مکانی ندارد. با این کار اتصال به پایانه های فروشگاهی آسان تر خواهد شد.
نحوه ورود به سامانه مودیان
برای ورود به سامانه مودیان باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید. برای ورود به سامانه باید به نشانی tp.tax.gov.ir مراجعه کنید. افراد حقوقی و حقیقی برای ثبت نام نیاز به اطلاعات خاصی دارند بنابراین نیاز است تا قبل از ثبت نام اطلاعات کافی در این خصوص داشته باشید. برای ورود باید ابتدا نیاز به یک سیستم هوشمند متصل به اینترنت دارید تا به کمک آن سایت را باز کنید. در صفحه اصلی سایت باید کد ملی و رمز عبور را وارد کنید تا بتوانید به پروفایل اصلی خود وارد شوید. در تصویر امنیتی اعدادی نمایش داده می شود که نیاز است به درستی آنها را در کادر وارد کنید. سامانه دارای پنل بوده که شما به کمک آن می توانید به تمام بخش ها دسترسی داشته باشید.
افرادی که برای اولین بار وارد سامانه می شود باید ابتدا مراحل ثبت نام را تکمیل و نام کاربری و رمز عبور داشته باشند. مراحل ثبت نام و ورود ممکن است برای افراد حقیقی و حقوقی کاملا متفاوت باشد. برای افراد حقوقی نام کاربری آنها شناسه ملی و برای افراد حقیقی کد ملی است. کلمه عبور پس از تکمیل ثبت نام در اختیار متقاضیان قرار می گیرد و باید طبق آن وارد سایت شوند. اگر هنگام ورود به سامانه رمز عبور را فراموش کردید می توانید آن را به راحتی بازیابی کنید. برای تهیه و ثبت اطلاعات در سامانه صندوق مکانیزه طراحی شده است که شما در پنل سایت به آن دسترسی دارید. افرادی که این صندوق را فعال نکرده اند جریمه خواهند شد.
اصطلاحات رایج در قانون سامانه مودیان
در قانون سامانه مودیان شما با اصطلاحات رایج مواجه می شوید که ممکن است برای شما نا آشنا باشد پس بهتر است این مطلب را مطالعه کنید تا اطلاع شما بیشتر شود. از این اصطلاحات رایج می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سامانه مودیان: سامانه ذکر شده که طبق قانون و با مجوزهای لازم کار خود را انجام می دهد با نام سامانه نودیان معرفی می شود که ویژگی های منحصر به فردی هم دارد. این سامانه تحت مدیریت سازمان مالیاتی بوده و برای افرادی که ثبت نام می کنند و مودی هستند یک پوشه کار تعریف می کند که در آن می توانند اسناد و مدارک را دریافت و ارسال کنند. این سیستم به حافظه مالیاتی متصل است و تمام اطلاعات در آ ثبت می شود. سامانه مودیان بهترین مرجع برای ثبت و صدور و استعلام صورتحساب است.
- پایانههای فروشگاهی: اصطلاح دیگری که شما در قوانین مالیاتی با آن روبرو می شوید پایانه های فروشگاهی است. دستگاه هایی که به سامانه مودیان متصل شوند به عنوان یک پایانه فروشگاهی معرفی میشوند. در چنین دستگاه هایی امکان صدور صورتحساب وجود دارد. پایانه های فروشگاهی به شبکه های پرداخت رسمی متصل هستند. امکان دریافت صورتحساب الکترونیکی از طریق این پایانه ها وجود دارد.
- صورتحساب الکترونیکی: از دیگر اصلاحات رایج در قانون سامانه مودیان می توان به صورتحساب الکترونیکی اشاره کرد که امکان پرداخت آن به صورت آنلاین وجود دارد. در این شرایط دیگر نیازی نیست تا صاحبان کسب و کار به صورت حضوری در سازمان مالیاتی حاضر شوند. این یک اصطلاح پر تکرار است. هر صورتحساب یک شماره منحصر به فرد دارد و به کمک این شناسه ها می توان تمام صورتحساب ها را پیدا کرد. فرمت صورتحساب ها یکسان نیست و با توجه به کسب و کار طراحی می شوند.
- حافظه مالیاتی: اصطلاح دیگری که در سامانه مودیان زیاد دیده می شود حافظه مالیاتی است که در آن اطلاعات و داده ها به خوبی ذخیره می شود و سازمان به آنها دسترسی دارد. این حافظه الکترونیکی برای ثبت و نگهداری اطلاعات صورتحساب طراحی شده است. انتقال اطلاعات به سامانه تنها به کمک این حافظه امکان پذیر است. حافظه مالیاتی زیر نظر سازمان امور مالیاتی است و مجوزهای لازم را دارا می باشد. شما در این حافظه شماره شناسه یکتا را به صورت کاملا اختصاصی مشاهده می کنید. تمام افراد دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی هستند که در این حافظه ثبت شده است.
سامانه مودیان مناسب چه کسانی است؟
سامانه مودیان مناسب تمام کسب و کارهای کوچک و بزرگ و صنفی و غیرصنفی است که موظف هستند مالیات را پرداخت کنند. مراکزی که دارای کارتخوان هستند مالیات برای تنها محاسبه خواهد شد و باید صورتحساب الکترونیکی را از طریق این سامانه پرداخت کنند. تمام فعالان اقتصادی باید در این سیستم ثبت نام کنند تا اطلاعات آنها در اختیار سازمان قرار بگیرد و بتواند میزان مالیات را مشخص کند. شرکت هایی که سهامی خاص هستند مانند شرکت های تجاری و تعاونی باید در این سیستم ثبت شوند تا مالیات آنها مشخص شود و به صورت آنلاین پرداخت کنند.
شرکت هایی که مسئولیت محدود دارند هم باید به این سامانه متصل باشند در غیر اين صورت جریمه خواهند شد. درآمدهایی که از حقوق و دستمزد و حتی اجاره ملک یا فروش کالا برای افراد حقیقی و حقوقی بدست می آید شامل مالیات می شود به همین دلیل ضروری است تا این افراد در سامانه ثبت نام کنند. اشخاص حقیقی که در حوزه تجارت و کسب و کار خانگی و آنلاین فعالیت دارند هم از این قائله مستثنی نیستند. سامانه مودیان برای موسسات غیر انتفاعی مثل بنیاد و خیریه هم مناسب است.
کلام آخر
پیشرفت تکنولوژی باعث شده تا سامانه مودیان بتواند به صورت آنلاین کار خود را انجام دهد که در این شرایط کار پرداخت مالیات با سرعت و دقت بیشتری پیش خواهد رفت. این یک سامانه کاملا جمع است و امکانات خوبی را هم در دسترس کاربران قرار می دهد. خدمات ارائه شده توسط این سامانه به صورت اینترنتی است به همین دلیل مزیت های زیادی دارد. افرادی که در سامانه ثبت نام می کنند به صورت مستقیم با سازمان مالیاتی کشور در ارتباط هستند. ممنون که تا انتهای این مطلب همراه ما بودید، خواهشمندم نظرات خود را برای ما ارسال کنید.